ORDER FOR NEXT WEEK TUESDAY & THURSDAY!

Kolme yleistä syytä makeanhimoon

Oletko ollut sellaisessa tilanteessa, että sunnuntai-iltana olet päättänyt parantaa ruokailutapojasi ja vähentää sokerin syöntiä? Mutta muutama päivä myöhemmin löydät itsesi kuitenkin sohvalta katsomasta elokuvaa karkkipussi kädessä? Ajattelet ehkä, että olet ansainnut karkkipussin rankan työviikon jälkeen. Tai että karkit ja pieni napostelu kuuluvat elokuvan katseluun.

Sokereilla on tärkeä merkitys ruokavaliossamme. Ihminen on geneettisesti ohjelmoitu etsimään makeaa ruokaa. Historiallisesti sokeria oli saatavilla todella harvoin ja hyvin pienissä määrissä. Ongelma on se, että altistuminen sokerille on nykyään eksponentiaalisesti korkeampi kuin esi-isiemme ja -äitiemme aikoihin.

Valkoinen sokeri koostuu 50 % glukoosista eli rypälesokerista ja 50 % fruktoosista eli hedelmäsokerista. Kehosi tarvitsee glukoosia: aivoille, munuaisille ja punaisille verisoluille glukoosi on energian lähde. Myös jokainen solu kehossasi kykenee hyödyntämään sitä.

Fruktoosi eroaa muista sokereista koska se metabolisoituu maksassa. Se mikä tekee fruktoosista uniikin tekee on se, että kehollasi ei ole sille mitään off-nappia. Sanotaan esimerkiksi, että juot litran jugurttia. Sen sisältämä proteiini ja rasva käynnistävät tietyt ruokahaluun liittyvät hormonit, jotka kommunikoivat kehollesi, että olet täynnä. Itse asiassa voisi jopa tehdä tiukkaa juoda koko litra, mutta jos joisit litran limua et tulisi täyteen. Tämä johtuu siitä, että sen sisältämä fruktoosi ei käynnistä samoja ruokahaluun liittyviä hormoneja. Se olisi kuin aivosi ja kehosi eivät edes huomaisi, että joit jotakin.

Liiallinen sokerin käyttö voi aiheuttaa hammasmätää eli karieksen, verenpainetaudin, unettomuutta, hiustenlähtöä, häiriöitä suolistobakteereihin, heikentää vastustuskykyä, tulehduksia (jotka ovat piilevä syy moneen krooniseen tautiin) sekä kohonneen riskin sairastua sydänsairauksiin, syöpään ja diabetekseen.

The danger of sugar

Mutta kyllähän sinä fiksuna ihmisenä tiedät, että sokeri ei ole ravintorikasta ruokaa ja että sen suurkulutus voi aiheuttaa ongelmia terveydellesi.

Makean syönnin syy ei siis ole tietämättömyydessä. Se on jossakin muualla. Voit uteliaana kysyä itseltäsi rehellisesti: Miksi teen niin kuin teen, vaikka tiedän sen minkä tiedän?

Kehollasi on kaksi energialähdettä: glukoosi ja rasva. Hermostolla on iso rooli päätäessä kumpaa lähdettä keho käyttää. Kun olet stressaantunut ja kehosi tuottaa adrenaliinia, se käyttää glukoosia koska se on nopeasti palavaa energiaa. Kun taas olet rauhallinen ja rentoutunut on todennäköisempää, että kehosi käyttää rasvaa energialähteenä.

Ravintoperäiset syyt

Yksi syistä makeanhimoon on ravintoperäiset syyt. Makeanhimo voi olla kehosi tapa kommunikoida, että energiatasot ovat vähissä koska et ole syönyt tarpeeksi päivän aikana. Tai ehkä kiireellisen työpalaverin takia lounas jäi kokonaan väliin. Jos epäilet ravintoperäisiä syitä voit kysyä itseltäsi: Mitä olen syönyt tänään? Olenko syönyt tarpeeksi tänään? Olenko juonut tarpeeksi vettä tänään?

Tunneperäiset syyt

Toinen syy voi olla tunneperäiset asiat. Näitä voi olla vaikeampi selvittää. Voit kuitenkin saada vinkkejä tunneperäisistä syistä kiinnittämällä huomiota, onko makean syöminen sinulle lohtu- ja stressisyömistä. Makeanhimon iskiessä voit kysyä itseltäsi: Haenko lohtua makeasta koska tunnen oloni yksinäiseksi, surulliseksi, loukatuksi...? Palkitsenko itseäni makealla stressaavan työpäivän jälkeen? Liiallisen makean syömisen taustalla voi myös olla halu etäännyttää itsensä siitä miten asiat ovat niiden ollessa toisin kuin haluaisi niiden olevan.

Tottumuksesta

Makeanhimo voi iskeä myös tottumuksesta. Jos sinulla on tapana juoda lasillinen appelsiinimehua joka aamu, makunystyräsi ovat tottuneet siihen ja himoitsevat sitä aamupalan yhteydessä. Tai viitaten alkuesimerkkiin johon liittyi sohva, elokuva ja karkkipussi. Jos elokuvan katsomisen yhteydessä on aina naposteltu jotakin makeaa, siitä on muodostunut tapa.

Jos olet huolissasi käyttämästäsi sokerin määrästä, aloita kiinnittämällä huomiosi makeanhimoosi. Pysähdy uteliaana ja ole itsellesi rehellinen selvittäessäsi himon pohjimmaisia syitä.

Tämän lisäksi suosittelisin ystävällisesti ottamaan tavaksi lukea pakkausten tuoteselosteita. Muista kuitenkin, että kun luet pakkausten tuoteselosteita, sokeri piiloutuu monen nimen taakse: fruktoosi, kookospalmusokeri, ohramallas siirappi, agave-nektari, dekstroosi, hedelmämehutiiviste, glukoosi, hunaja, palmusokeri, maltodekstriini – muutama mainitakseni.

 Lopuksi haluan vielä sanoa, että mikäli olet yrittänyt vähentää makean syöntiä pelkällä tahdonvoimalla siinä onnistumatta, se ei tee sinusta huonoa tai heikkotahtoista ihmistä. Olen itsekin ollut siinä tilanteessa kun tahdonvoima ei riittänyt. 

Jos haluat päästä eroon sokerista, tutustu Lempeästi eroon sokerista -työpajaani. Tilaamalla tiedotteen saat ensimmäisten joukossa tiedon seuraavista työpajoista. Mikäli haluat henkilökohtaista valmennusta makeanhimon taltuttamiseen voit lukea lisää tarjoamistani ravintovalmennusohjelmista kotisivuillani.

Pidä hyvää huolta itsestäsi!

Marika Holmström

Ravinto- ja terveysvalmentaja ja joogaohjaaja

Marika Holmström. Ravinto- ja terveysvalmentaja ja joogaohjaaja.

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista