ORDER FOR NEXT WEEK MONDAY & THURSDAY!

Oma aika on arvotonta

Kesälomat lähenee ja lähes poikkeuksetta, kun tähän aikaan vuodesta kyselee kuulumisia vastaus on , että: "kiirettä pitää". Ajankäytöstä ja sen tehostamisesta on nykyään yhä enemmän puhetta. Etsi oma tehokkain aika päivästäsi ja tee silloin sitä tätä, alle 5min aikaa vievät asiat kannattaa tehdä heti, älä kato sähköposteja... Ohjeita on yhtä paljon kuin niitä kaipaavia ihmisiä.

Silti oman ajan arvo tuntuu olevan monelle suomalaiselle vielä hyvin pieni. Kiire on kova, ei ehditä näkemään kavereita tarpeeksi usein, parisuhteelle ei jää aikaa, treenaaminen pitää tehdä kiireessä ym. Mutta kaikesta ajanpuutteesta huolimatta, ollaan kuitenkin valmiit käyttämään aikaa siivoamiseen, pyykkäämiseen, kaupassa käyntiin sekä ruoanlaittoon.  Kaikkiin näihin olisi kaupungeissa tarjolla palveluita, mutta kynnys niiden käyttämiseen on suuri. Mieluiten tehdään itse, vaikka aikaa ei olisikaan. Ei haluta maksaa sillä oma aika ei mukamas maksa mitään?

Suomessa meni 20 vuotta ennen kuin siivouspalveluita alettiin yleisesti käyttämään oman asunnon siivouksessa. Muutos alkoi tapahtua vasta, kun verottaja antoi vähentää puolet kustannuksista. Ulkomailla matkustellessa tuntuu välillä luksukselta käyttää paikallisia pesulapalveluita. Pyykit voi hakea puhtaina ja silitettyinä seuraavana päivänä muutaman euron korvausta vastaan. Suomessa pyykit pestään ja kauluspaidat silitetään itse. Ostetaan se 500€:n pesukone joka vie neliön verran kaksion pinta-alasta. Helsingin 7000€:n neliöhinnoissa se on melko kallista pyykinpesua. Toisen neliön vie kuivausteline, joka seisoo vessassa 24/7. Pelkästään sen katsominen nostaa alapaineen kahteensataan.

Kolmas päivittäinen aikaa vievä rutiini on kaupassakäynti sekä ruoanlaitto. Tätä ennen pitäisi vielä suunnitella mitä syödään, onko se terveellistä, ravitsevaa ja tukeeko se omaa päivittäistä energiantarvetta. Jotkut onnistuu foodpreppaamaan koko viikon ateriat. Itse en saanut edes ylläpidettyä tapaa käydä kaupassa maksimissaan 1-2krt viikossa. Näin ollen kauppareissuista tuli päivittäisiä ja niistä tarttui aina mukaan jotain ylimääräistä (lue: epäterveellistä). Lisäksi syöminen jäi ravinnon puolesta yksipuoliseksi kana-riisiravinnoksi ja ruoka-aika venyi myöhään iltaan.

Ateriapalvelut ratkaisevat kerralla useita ruoanlaittoon liittyviä haasteita. Kaupassa ei tarvitse tuhlata aikaa ja ruoka odottaa valmiina kotona/salilla. Ja mikä parasta, siinä on valmiiksi mietitty tarvittava energiansaanti omaa päivää ajatellen. Pidän edelleen kokkaamisesta, mutta teen sen mielummin ajan kanssa viikonloppuisin. Näistäkin aikaa säästävistä palveluista pitää maksaa hinta, mutta omaksi yllätyksekseni kuukausittaiset ruokamenot eivät ole kasvaneet euroakaan. Tämä muun muassa siksi, että pari kertaa viikossa oli tapana mennä kaupan sijaan Fafaksen, thaimaalaisen tai muun pikaravintolan kautta kotiin.

Aika näyttää koska ruokaan liittyvien palvelujen käyttö lisääntyy. Vastaavien ateria- sekä ruokakassipalvelujen perustajien kanssa keskustellessa käy ilmi, että kasvua on, mutta muutos on hidasta. Vielä ei haluta maksaa ylimääräisestä palvelusta. Oma aika, kun ei maksa mitään.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista