ORDER FOR NEXT WEEK MONDAY & THURSDAY!

Kasvisruokavalio – miksi sinunkin kannattaisi kokeilla?

Kasvissyöntiä ei enää kummastella ja vegaanius on suorastaan trendikästä. Ekologiset, eettiset ja terveydelliset kysymykset ovat keskeisiä syitä siihen, miksi osa ihmisistä ei syö lihaa.

Vuonna 2014 New York Cityn yliopistossa tehty tutkimus perehtyi ruokavalion vaikutuksiin suolistobakteerien osalta. Kasvisruokavalio lisää suoliston hyvien bakteerien määrää ja hyvin toimivalla suolistolla on iso merkitys ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Jos ei lihaa, niin mitä sitten? Mistä saan proteiinia?

Kasvisruokavalion noudattajat voidaan luokitella sen mukaan, miten “tiukka” ruokavalio on. Jotkut kasvisruokailijat syövät kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita, jolloin proteiinin saamiseen ei tarvitse välttämättä kiinnittää erityistä huomiota.Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat palkokasvit, siemenet, pähkinät ja viljat. 
Esimerkiksi nyhtökaurassa on yhdistettynä sekä kauraa että hernettä, jolloin siitä muodostuu aminohappojen kannalta täydellinen proteiini. Myös soijatuotteet (tofu, tempe, pavut) ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja proteiinin lähteeksi, sillä ne hipovat aminohappokoostumukseltaan täydellistä.

Jos ei maitoa, mistä saan kalsiumia?

Suomi on melkoinen maitomaa, mutta kaikkien ruokavalioon valkoinen juoma ei kuulu. Maidon tilalla voidaan käyttää kalsiumilla täydennettyjä juomia, kuten kaura-, manteli-, riisi- ja soijajuomia.

Tiesitkö, että on olemassa sellaisia ruokia, joissa on jopa enemmän kalsiumia kuin maidossa? Seesaminsiemenet ovat yksi tällaisista tuotteista. Ne sisältävät runsaasti kalsiumia ja rautaa ja lisäksi niissä on vitamiineja, sekä monityydyttymättömiä rasvoja. Paljon kalsiumia sisältävät esimerkiksi lehti- ja parsakaali, sekä valkoiset ja punaiset pavut. Muita lähteitä ovat muun muassa kala, tofu, soijarouhe, mantelit, tahini, ruusunmarjasose, mustaherukat, appelsiini ja parsakaali.

Kasvisruokavalio voi kiinnostaa myös liikkujia ja urheilijoita

Urheilusuoritus kasvattaa energiantarvetta ja energiantarve vaihtelee urheilulajeittain. Kun harjoittelun teho kovenee, kasvaa eri ravintoaineiden tarpeet. Tällöin täytyy syödä enemmän ja entistä monipuolisemmin. Erityisen tärkeitä kehittymisen ja palautumisen kannalta ovat riittävä energian saanti, hiilihydraatit ja proteiinit.

FuelMe:ltä löydät aina suussasulavan herkullisia kasvisaterioita, jotka sisältävät runsaasti kasvisproteiinia ja paljon kasviksia. Esimerkiksi artikkelin kuvassa Aasian innoittama Tofu Miso ruskealla riisillä ja vihanneksillä. 

Tofu Miso https://fuelme.fi/collections/our-meals#quickviewimg9

CrossFit Korjaamossa, päävalmentaja ja omistaja Heidi Koistinen kokeili meidän kasvisruokaa joulukuussa ja huomasi, että suorituskyvyssä ei ollut mitään merkittävää eroa, mutta syömisen jälkeen oli “kevyempi” olo. Heidi on todennut myös, että hänen makuunsa esimerkiksi tofu hyvin tehtynä on oikeastaan parempaa kuin liha.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published